אימון פונקציונלי – שלושת הת"וים

ההגדרה שלי לאימון פונקציונלי – פעילות שתענה על הצרכים הבסיסים של האדם הבריא. אלה כוללים שלושה מרכיבים: תרגול גופני המתמקד ביכולת ובמיומנות התנועתית של האדם באופן שישפר את התפקוד שלו בהווה ובעתיד. בקיצור שלוש פעמים ת' : תרגול – תנועה – תפקוד.

אימון פונקציונלי , למרות שהמונח המקובל על ידי מרבית אנשי המקצוע בעולם הוא אימון פונקציונלי (Functional training), אני מעדיף להשתמש בתרגול תנועתי פונקציונלי וכיוון שבתרבות בארצנו אנו עוסקים, מן הראוי שתיכתב בשפתנו – פונקציונלי = תפקודי, קרי תרגול תנועתי תפקודי.

למה תרגול ?
אם המטרה באימון גופני היא עבודה מאומצת ומאתגרת כדי לשפר את מרכיבי הכושר השונים. המטרה בתרגול היא לימוד תנועה, מיומנות והטמעה של טכניקה נכונה עד שהיא הופכת להיות הֶרְגֵּל. לעניות דעתי, המרכיב התנועתי והטכני קודמים לשיפור מרכיבי הכושר גופני, אימון מאומץ ומאתגר רק על מנת לשפר את מרכיבי הכושר עשוי להוביל אותנו לידי התשה. מה שעשוי להוביל לירידה באיכות התנועה והתפקוד. תרגול של טכניקה לקויה עשוי להוביל אותנו להטמעה של תבניות תנועה שגויות, דבר שעשוי להוביל אותנו לפציעות ומרחיק אותנו משיפור היכולת התנועתית.

לאחר שיכלול היכולת התנועתית ורכישת טכניקה ראויה, יהיה נבון גם להוסיף את העבודה המאומצת על מנת לאתגר את היכולת התנועתית בשילוב עם מכלול מרכיבי הכושר השונים, בהתאם ליכולותינו וצרכינו.

שמים את התנועה במרכז
האדם הוא ייצור תנועתי, הוא צריך להיות בתנועה, תנועתיות זה המצב הטבעי שלנו. גוף האדם נדרש לבצע משימות רבות ומגוונות. על מנת שנוכל לבצע משימות אלה בצורה יעילה יותר ולמזער ככל האפשר פציעות, יש לתרגל את הגוף באופן שיישמר ויישפר את יכולותיו ומיומנויות התנועה שלו. למה תנועה ? כי המוח השולט ומפעיל בעזרת מערכת העצבים את השריר, פועל וחושב במונחים של תנועה שלמה ומתואמת ולא מתוכנן לפעילות של כיווץ שריר מסוים. לכן גם התרגול והתרגילים צריכים להיות במחשבה כּוֹלְלָנִית (holistic) על פי איזו תנועות אנו נדרשים לבצע ופחות על חיזוק (גמישות או כל מרכיב בודד אחר) ברמת השריר הבודד. התרגיל אינו רק מדמה או מחַקֶּה תנועה מסויימת, התרגיל עוסק בשיפור התפקוד הכללי של הגוף או במרכיב מסויים מתוך תנועה שלמה, מה שיביא בעקיפין לשיפור היכולת התנועתית.

תרגול תנועתי תפקודי ברמה הבסיסית, הוא תהליך של שימור ושיפור התנועתיות (מתנועות בסיסיות כמו : שפיפה, הרמה, כריעה, פיתול, דחיפה, משיכה, הליכה וריצה), דרך שיפור ושיכלול היכולת והמיומנות התנועתית (בעצימויות, טווחי תנועה ומהירויות משתנות), העשרת המגוון התנועתי, המורכבות ויצירת עתודות שישרתו אותנו בעתיד.

אחד הדברים המרכזיים בתרגול הוא איכות התנועה ובקרה עליה. התפקוד שלנו מושפע משליטה ביכולות פיזיות (כמו מכלול מרכיבי הכושר הגופני), כמו גם מגורמים חיצוניים (כמו מרכז הכובד מעל בסיס התמיכה) המשפיעים על היכולת התנועתית של הגוף. בבואנו לבחון כל תרגיל בתוכנית התרגול שלנו, חשוב שנכיר ונבין את המרכיבים הללו. הבנת המרכיבים תסייע לנו לבחור ולברור את מגוון התרגילים המתאימים לנו ולענות על שאלות כגון: האם יש היגיון בבחירת התרגיל ובאופן ביצועו? האם הוא מתאים ליכולותינו ולצרכינו?

'תוצאות מהאימון הפונקציונלי'
כאמור מטרת התרגול היא שיפור בתפקוד, וכפועל יוצא מכך נוצר המראה החיצוני 'המחוטב' – אך לא מפני שכיוונו לכך במכוון. חשוב לזכור ולהזכיר שהמראה החיצוני הוא ערך מוסף של התרגול ולא המטרה.

שתפו